به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست فارس: این برنامه که بههمت مدیریت اجتماعی دانشگاه شیراز و انجمن علمی علوم و مهندسی محیطزیست و با همکاری اداره کل حفاظت محیط زیست فارس در باغ ارم دانشگاه شیراز ترتیب یافت، با حضور مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس، برخی از اعضای هیأترئیسه دانشگاه و همین چنین با حضور ارزشمند دکتر عزت الله رئیسی اردکانی (پدر علم هیدروژئولوژی ايران و چهره ماندگار کشور) به عنوان میهمان ویژه برگزار شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست فارس در این ویژه برنامه به نقش دانشگاهها در حوزهی محیطزیست پرداخته و اظهار داشت: نقش دانشگاه در رفع بحرانها و چالشهای محیط زیست قابل توجه است و باید از قابلیتهای دانشگاه شیراز بهمنظور کاهش مشکلات فعلی بهره برد.
وی با اشاره به این که اداره کل حفاظت محیطزیست فارس برای احیای تالابهای استان دست به دامان دانشگاه شیراز شده است افزود: در حال حاضر در استان چند چالش عمدهی محیط زیستی وجود دارد که مهمترین آن مدیریت منابع آب است. این مسئله از موضوعاتی است که متاسفانه در گذشته آنچنان که باید به آن در کشور پرداخته نشده است، بطوریکه در حال حاضر نتایج و عواقب این بیتوجهی ها کاملا مشهود است.
وی با بیان اینکه بسیاری از رودخانهها و تالابهای ما خشک شده، عنوان کرد: از ۱۳ تالاب فارس، در حال حاضر فقط دو تالاب کوچک یکی "هفت برم" و دیگری هم "برم شور" را میتوان گفت که زنده است و این وضعیت نامطلوب تالابها نشانههای مدیریت نامطلوب منابع آبی و یکی از ابرچالشهای موجود است و دانشگاه می تواند در احیای تالابها نقش مطلوبی ایفا کند.
مدیرکل محیط زیست قارس با اشاره به تفاهم نامهای که بین محیط زیست فارس و دانشگاه شیراز منعقد شده است و محول کردن مسئولیت دبیرخانهی احیای تالاب های فارس را به دانشگاه بیان کرد: بهرهمندی از دانش دانشگاهها در حوزههای دیگر ازجمله کاهش الودگی و موضوع آزار دهندهی گرد وغبار نیز اتفاق افتاده است.
ظهرابی با اشاره به برخی فعالیتهای علمی در حوزهی محیط زیست به برخی هجمههای رسانهای نیز گریزی زده و گفت: در حوزهی مدیریت حیات وحش هم شرایطی هست که متخصصین و کارشناسان را از مدیریت علمی حیات وحش مرعوب می کند، بهطور مثال زمانی که در حال جابهجا کردن گونه ای برای مطالعه هستند، اگر اتفاقی برای گونه ای که ارزش حفاظتی چندانی ندارد و یا حتی گونه ای غیر بومی است حادث شود ، چنان هجمه ای رسانه ای ایجاد می کنند که گویا همه تنوع زیستی نابود شده، اکثر رسانهها در دام این رفتارهای احساسی گرفتار می شوند و معمولا زیستشناسان تنها میمانند؛ مردم هم عمدتا نگاهشان روی مدیریت احساسگرایانه است. دراین شرایط انتظار ما از دانشگاهیان طرفداری علمی از کارشناسان و حافظان محیط زیست است.
دکتر ظهرابی عنوان کرد: سازمان حفاظت محیط زیست باید طرف علم را بگیرد و گاهی محیط زیست در این شرایط گیر میافتد و تحت فشار قرار میگیرد و لازم است دانشگاهیان در چنین شرایطی بدون ترس از هیاهوی رسانه ای، از حقایق علمی دفاع کنند؛ متأسفانه خیلیها در این شرایط سکوت میکنند و این وضعیت کار را بسیارسخت میکند.
مدیر اجتماعی دانشگاه شیراز در آغاز این برنامه با بیان این مقدمه که کیفیت خوب یا بد زندگی وابسته به محیط زیست است، گفت: ما در هر نقشی که باشیم، میتوانیم در بهبود محیطزیست نقش مؤثری داشته باشیم.
معصومه محرر افزود: والدین میتوانند مهارتهای فرزندانشان را در زمینهی بهبود محیط زیست افزایش دهند.
عضو هیاتعلمی دانشگاه شیراز با بیان اینکه طبق یک گزارش جهانی ۸۰درصد آسیبهای مربوط به بلایای محیطزیستی به بانوان آسیب میزند، اظهار داشت: به همین دلیل باید مهارتهای زنان برای مقابله با این آسیبها افزایش یابد.
وی تأکید کرد: هدف ما از برگزاری برنامه هفته محیط زیست در دانشگاه شیراز، حساسسازی جامعه نسبت به نقش افزایش اگاهی و تغییر سبک زندگی در بهبود وضعیت محیط زیست است.
معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه شیراز نیز در این برنامه از موضع حقوقی به مسألهی محیطزیست پرداخت و گفت: توجه ویژهای در سالیان اخیر در حوزهی برخوردهای قانونی با افرادی که محیطزیست را به خطر میاندازند معطوف شده که البته هنوز باید روی این مباحث در کشور کارکنیم.
دکترسید مجتبی واعظی افزود: درکشورهای پیشرفته مشاوره به کارخانهداران در این زمینه، اهمیت بسزایی دارد و متخلفان شامل جریمههای سنگین میشوند که امیدوارم ما نیز در کشور به آن سطح برسیم.
وی به جای خالی دانشکدهی محیطزیست نیز در دانشگاه اشاره کرد و گفت: امیدواریم هرچه زودتر باتوجه به اهمیت موضوع محیطزیست در کشور شاهد تأسیس دانشکدهی محیطزیست در دانشگاه باشیم.
در ادامه دبیر قطب آب و محیط زیست کشور و استاد دانشگاه شیراز نیز طی سخنانی با بررسی وضعیت محیطزیست و مشکلات این حوزه گفت: هنوز برخی مدیران با یک دیدگاه مهندسی میخواهند صنعت را جایی مکانیابی کنند که حداقل هزینه ها را داشته باشد، درحالیکه مکانیابی باید علمی برخورد کرد و حفاظت محیط زیست را در نظر گرفت.
پروفسور عزت الله رئیسی، چهرهی ماندگار ایران تأکید کرد: ما در این حوزه بیشتر از بودجه و مسائل مشابه مشکل مدیریتی داریم.
ایشان در پایان بر نقش مؤثر نهادهای خودجوش مردمی و سازمان های مردم نهاد تاکید کرده و تاکید کرد: نهادهای مردمی حفاظت محیط زیست جریانهای داوطلبانه و خودجوشی هستند که درجهت حفاظت ازمحیط زیست در چند دهه اخیر نقش تقویتی مهمی را به منظور مشارکت همگانی برعهده دارند، سازمانهای غیردولتی محیط زیستی به عنوان جنبشهای اجتماعی با استفاده از بسیج منابع موجب تقویت مشارکت و اخلاق محیط زیستی میشوند و همچنین میتوانند مانع سیاستهای منفی دولت نسبت به تخریبهای زیست محیطی باشند.
دکتر رسول خسروی نیز در این مراسم با بیان اینکه تحقق شعار امسال روز جهانی محیط زیست، یعنی «بازنگری، بازآفرینی و ترمیم»، میسر نیست جز تغییر در سبک زندگی انسان و بازنگری در رفتار و برخورد انسان با طبیعت، افزود: نیم قرن حفاظت از محیط زیست کشور نشان میدهد که مشارکت و افزایش فرهنگ جوامع رکن اساسی در حفاظت از محیط زیست است.
عضو هیأتعلمی دانشگاه شیراز گفت: یکی از مواردی که در سند برنامه ارتقا فرهنگ حفاظت از محیط زیست که در تاریخ ۲۳خرداد۱۴۰۰ رونمایی شد نیز مطرح میشود، همافزایی بین دستگاهی در حوزه محیط زیست و ارتقا فرهنگ زیستمحیطی در جامعه و مشارکت جوامع در حفاظت است.
استادیار بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست و مشاور انجمن علمی علوم و مهندسی محیط زیست در این برنامه تصریح کرد: خوشبختانه تعامل خوب بین نهادهای متولی امر حفاظت از محیط زیست در استان فارس با مراکز علمی استان همچون دانشگاه شیراز بستری را برای تحقق شعار امسال فراهمنموده است.
دکتر خسروی ادامه داد: در سال گذشته نیز تعاملات بین اداره کل محیط زیست استان فارس با دانشگاه شیراز را در ایجاد کارگروه تخصصی ستاد هماهنگی و مدیریت تالابهای استان فارس، و اجرای طرحهای پژوهشی زیست محیطی میتوان مشاهده کرد. امید است در سال جاری این تعاملات بیشتر در زمینه پیشگیری از تخریب محیط زیست و تمرکز بر طرحهای پایش زیست محیطی و ارزیابی اثرات توسعه در حوزههای آب، خاک، هوا، و تنوع زیستی باشد.
حسن ختام مراسم گرامیداشت روز جهانی محیطزیست در دانشگاه شیراز تجلیل از ۵ محیطبان برتر فارس بهنامهای علی فرزام، علی جامشی، عباس خسروی، ابوذر قایدی و مجتبی پولادی بود.