احمدرضا لاهیجان زاده ظهر یکشنبه در نشست مشترک محیط زیست و دانشگاه شیراز، گفت: موضوع محیط زیست آنچنان گسترده است که به اقیانوس میماند و دارای تنوع کاری است و این تنوع باعث شده که به برخی از مسائل به طور جدی پرداخته نشده باشد.
وی با تصریح اینکه دستگاههایی که مقابل این سازمان هستند بسیار قدرتمند هستند، تاکید کرد: بدین خاطر سازمان محیط زیست باید در مقابل این دستگاهها بتواند پاسخگو باشد.
به گفته لاهیجان زاده، سازمان محیط زیست اکنون ۵ تا ۶ هزار نفر نیرو در کل کشور دارد که از این تعداد ۳ هزار و ۵۰۰ نیرو محیطبان است که باید بتواند از این خلاء پرسنلی و تجهیزاتی خارج شود.
وی با بیان اینکه محیط زیست باید دانشگاهها را در کنار خود قرار دهد افزود: هر مدیری در این حوزه فعالیت کرده موفق بوده است.
معاون محیط زیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست کشور در عین حال اعلام کرد: در زمینه قوانین محیط زیست در خلال ۳ سال گذشته قوانینی توسط مجلس به تصویب رسیده که بسیار راهگشا بود؛ این قوانینی است که میتواند پشتوانهای بر وظایف نظارتی ما باشد.
وی اضافه کرد: رویکردی که رئیس سازمان رسماً و کتباً ابلاغ کرده استناد به دانشگاه هاست؛ باید به طریقی ارتباط صنعت و دانشگاه را در حوزه محیط زیست مطرح کنیم.
معاون محیط زیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست کشور در این نشست همچنین اعلام کرد: جز ۱۰ کشور اول تولید کننده گازهای گلخانهای هستیم و در مقایسه با اقتصاد کشورهای توسعه یافته در تولید این گازها با توجه به اقتصاد کوچکی که داریم دارای این رتبه قابل تأمل هستیم زیرا به واسطه استفاده نادرست از سوختهای فسیلی در میان آنان قرار گرفتیم.
وی در عین حال گفت: بر اساس مطالعه دانشگاه شیراز، آلودهترین منطقه به لحاظ جیوه در دنیا «خور موسی» است که البته قابل حل است و ما اهرم قانونی آن را داریم؛ دانشگاه شیراز نباید به استان فارس محدود شود زیرا پایه آن وجود دارد.
سعید محمودی؛ مدیرکل حفاظت محیط زیست فارس، نیز در این نشست اظهار داشت: خدمات، توانایی و پتانسیل بالایی دانشگاه شیراز بر کسی پوشیده نیست و محور برنامه و دستیابی به اهداف توسعه پایدار و حفاظت محیط زیست باید با همکاری و هدایت مجامع علمی به ویژه دانشگاه شیراز صورت گیرد.
وی با تاکید بر اینکه صد در صد قراردادهای پژوهشی سال ۹۷ محیط زیست فارس با دانشگاه شیراز بوده افزود: طرح احیای تالابهای فارس از جمله این طرح هاست که امیدواریم مانند طرح احیای دریاچه ارومیه، در سطح ملی مورد توجه قرار گیرد.
به گفته مدیرکل محیط زیست فارس، امسال جزو پیشنهادهای ارائه شده به سازمان محیط زیست کشور این است که ۲ تا ۳ میلیارد تومان به این طرح اختصاص یابد.
مجتبی زبرجد، معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه شیراز، در این نشست ضمن خوشامد به حاضران، گفت: امروز بیش از هر زمان به مقوله حفظ محیط زیست نیازمندیم.
وی خواستار ارتباط تنگاتنک دانشگاه و محیط زیست شد و از این آمادگی در دانشگاه بزرگ شیراز خبر داد که می تواند به کمک حفظ محیط زیست به ویژه بحران تالاب ها و ریزگردها را برطرف کنند.
فخر الدین افضلی؛ مدیر امور فناوری و طرح های کاربردی دانشگاه شیراز در خصوص تعاملات محیط زیستی این دانشگاه توضیحاتی داد و گفت: به سرعت در خصوص ریزگردها تجهیزاتی را خریداری و ثبت اختراع شده است مانند تونل بادی که از نظر ناسا دارای رتبه بندی درجه یک می باشد.
وی ادامه داد: دانشگاه شیراز یکی از دانشگاه های سبز کشور است که دستور العمل آن را برای وزارت علوم تدوین کرده است.
افضلی با بیان اینکه مراکز پژوهشی متعددی در دانشگاه شیراز وجود دارد که می تواند در اختیار محیط زیست قرار گیرد، گفت: بستر دیگری که زمینه تعامل را فراهم کرده کارگروه های 11 گانه دانشگاه شیراز است که میز تخصصی پسماند را در دانشگاه شیراز طراحی کردیم.
افضلی تصریح کرد: آزمایشگاه های مختلف تخصصی محیط زیست در دانشگاه شیراز وجود دارد که بعضا تجهیزات این آزمایشگاه ها یونیک است و توانسته قراردادهایی در سطح ملی ببنند و بیش از 300 پایانه نامه درخصوص محیط زیست تدوین شده است.
وی یادآوری کرد که توسط دانشگاه شیراز، 16 طرح پژوهشی با مشارکت محیط زیست در خصوص آلاینده ها و ریزگردها انجام گرفته است.
همچنین رئیس پارک علم و فناوری استان فارس در این نشست بیان داشت: مقوله محیطزیست جهانی است و نمیتوان با آن غیرمسئولانه برخورد کرد.
فرید مُر با بیان اینکه باوجود اجرای پروژههای علمی بسیار همچنان شاهد آلودگی بسیار در همه ارکان محیطزیست هستیم، خاطرنشان کرد: برخورداری از اعتبارات در پروژههای زیست محیطی از اهمیتی ویژه برخوردار است؛ از همین رو سالانه شاهد کوهی از گزارشهای مختلفی هستیم که متدولوژی مشخصی ندارد و اعداد و ارقام ارائهشده در آنها پشتوانه صحیحی ندارد.
وی با انتقاد از حصارکشی بین موضوعات مختلف در حوزه محیطزیست، بیان داشت: محیط زیست همه حوزهها را در برمیگیرد و باید رشتههای گوناگون را به هم متصل کرد که این وظیفه بر عهده دانشگاههاست.
در ادامه این نشست، دیگر استادان دانشگاه شیراز درباره توانمندیهای این دانشگاه و امکانات موجود سخن گفتند و خواستار افزایش ارتباط سازمان محیط زیست کشور با دانشگاه شیراز شدند.